Aantal vrije plaatsen: 2

Donderdagavond van 19.30 tot 22.00 uur

Deze cursus is bedoeld voor mensen die graag willen (leren) tekenen en schilderen. In deze cursus proberen we ons geleidelijk vertrouwd te maken met de elementen waaruit een beeld in het platte vlak is opgebouwd: de beeldelementen. Met regelmaat zullen opduiken: lijn, vlak, compositie, ruimte, ritme, contrast, toon en kleur. Niet in theorie maar in de praktijk.

We werken gezamenlijk aan een thema. We kijken naar wat kunstenaars eerder maakten, maken schetsen in een boekje om te verkennen en gaan wat groter op papier of doek als je wilt. We werken een aantal weken aan hetzelfde thema en het is nooit af... het gaat om het proces en niet om dat ene meer of minder geslaagde resultaat.
Binnen het thema is een grote mate van vrijheid in zienswijze en materiaalgebruik en het is vaak inspirerend om elkaars benadering te zien. Bepaalde technische aspecten komen gaandeweg als vanzelf aan bod. We sluiten de cursus af met een hele zaterdag werken of we beginnen het nieuwe seizoen ermee. Liefst buiten maar als het weer dat niet toelaat blijven we die dag binnen.

Er is veel aandacht voor het veroveren van vrijheid in de manier waarop je kunt tekenen en schilderen. Dat veroveren klinkt nogal strijdlustig, maar komt vooral neer op ‘toelaten’. Concentratie. Openheid.
Ik heb cursisten gevraagd wat uitspraken te doen over het afgelopen seizoen. Ik citeer letterlijk en zonder context. Misschien geeft het een beeld.

“Pure ontspanning en een grote dosis energie, aangevuld met grote verwondering over de dingen die ontstaan en daaromheen de Kunst van het Kijken, Luisteren en Doen!”
“Ik leer te kijken, te reflecteren, m'n gevoel te gebruiken, na te denken, los te laten, te durven... én en passant ook nog te schilderen, in een hele rustige, aangename en veilige omgeving.”
“Schilderen vanuit sensitiviteit”
“Ik heb van jou bevestiging gekregen dat ik moet luisteren naar mijn intuïtie en daaruit putten”
“De verdieping die ik krijg op mijn eigen werk, vaak naar aanleiding van bestaande kunstwerken alsook over kleur- en materiaalgebruik is prettig. Het is geen moeten, alleen een richting die me helpt om mijn eigen weg te bepalen”.

Tijdens de eerste avonden hebben we het over de benodigde materialen. Je krijgt een lijst. Aarzel niet te komen kennismaken.

 Mocht je belangstelling hebben voor deze cursus dan kun je met het inschrijfformulier inschrijven.