AFSPRAKEN beeldhouw-keramieklokaal

AFSPRAKEN beeldhouw-keramieklokaal ATELIER ’78 2024 – 2025.

Het beeldhouw-keramieklokaal wordt door acht groepen per week gebruikt. Het is daarom noodzakelijk om met elkaar goede afspraken te maken om tot een gezonde en veilige werkomgeving te komen.

Cursisten verrichten hun werkzaamheden op eigen aansprakelijkheid en/of verantwoordelijkheid en houden rekening met medecursisten.

De contactpersoon van jouw groep en alle cursisten zijn op de hoogte van de volgende afspraken.

We maken afspraken OMDAT:

- we veiligheid belangrijk vinden, intensief gebruik van het lokaal veroorzaakt veel stof, we willen stof zoveel mogelijk reduceren. We adviseren een mondkapje te gebruiken bij het vegen, schuren en glazuren. Er ligt een EHBO doos in de vitrinekast in het lokaal.

- we graag duidelijkheid willen, communiceren we altijd via de website, de nieuwsbrief en via de contactpersoon.

- we de ruimte praktisch en eerlijk willen verdelen en we overzicht willen bieden over de eigendommen van Atelier ’78 en van de cursisten.

- we het “verbruik” en “gebruik” beter inzichtelijk maken, kunnen we ook de       werkelijke kosten beter duiden en verantwoorden. 

- we graag zo efficiënt mogelijk willen stoken, met energie moeten we zorgvuldig omgaan. 

- we willen voorkomen dat er wachtrijen ontstaan voor het stoken, door het “inschrijven” van de aangeleverde werkstukken in een logboek, kunnen we beter overzicht houden. 

Wat moeten we DOEN:

  1. Alle werkstukken worden alleen opgeslagen in de daarvoor bestemde groepsrekken. De indeling kun je zien op de sticker.
  2. Vraag om hulp indien de kennis van materialen en technieken onvoldoende is om een werkstuk te creëren. De cursist neemt de verantwoording om hulp te vragen aan de docent of medecursist.
  3. Het droogproces van het werkstuk moet in het eigen rek van de groep gebeuren, niet in de stookruimte. Pas als het droog is kan het in de ovenruimte op de plank “te stoken werkstukken” bij de gewenste baktemperatuur gezet worden.
  4. Hakken en werken in kwarts-steensoorten zoals zandsteen, cellen-beton, betonsteen, is niet toegestaan i.v.m. siliciumdioxide wat slecht is voor de gezondheid.
  5. Bij het werken met gips, cement en was moeten de bokken en de vloer afgedekt worden met afdekzeil uit de opslagruimte. Zie toelichting (1) voor het werken met gips, cement of was.
  6. Geluidsoverlast en steenstof dient tot een minimum beperkt te worden, zowel binnen als buiten. Het is niet toegestaan steen te bewerken met een elektrische slijpmachine. Het is wel toegestaan een gat te boren, of te polijsten met een Dremel op natte steen. Hout bewerken in de buitenruimte met een kleine multi-tool die niet veel geluid maakt mag ook. 
  7. Gebruikte gereedschappen, planken en armaturen, schoonmaken en terugzetten op de daarvoor bestemde plaats in de opslagruimte.
  8. Werkstukken kunnen alleen door cursisten van de beeldhouw-keramiekgroepen aangeboden en gestookt worden die in het lokaal, en/of door cursisten beeldhouwen-keramiek zijn gemaakt. 
  9. Iedereen gebruikt voor het aanbieden van werkstukken voor het stoken het logboek. Dit is verplicht, niet ingeschreven werkstukken worden niet gestookt.
  10. We gebruiken 3 stookprogramma’s;  950 oC  of  1050 oC  of 1250 oC      
  11. De onderkant van het werkstuk wordt niet geglazuurd, om vastbakken aan de ovenplaat te voorkomen. Zie toelichting (2) voor het werken met glazuur en oxides.
  12. De “stokers” (door het bestuur aangestelde leden) plaatsen de werkstukken in de ovens en halen deze ook weer leeg. Dit dient secuur te gebeuren en kennis en ervaring is noodzakelijk. De “stoker” kan besluiten om een werkstuk niet in de oven te zetten, bij twijfel over de constructie, of mogelijke beschadiging van ander werk.
  13. De ovens staan altijd afgesloten, d.w.z. het hangslot zorgt ervoor dat de oven die gestookt wordt niet open kan. Als de oven leeg is blokkeert het hangslot de deur zodanig dat deze niet gesloten kan worden.
  14. Iedere groep moet na iedere les het lokaal schoon en opgeruimd achterlaten, bokken, tafels, rondom de eigen werkplek en de vloer reinigen met de daarvoor aangeschafte apparatuur.
  15. De vuilniszak met afval weggooien in de container (achter de deur in de witte muur bij de garderobe) vervangen voor een nieuwe zak uit de opslagruimte.
  16. Twee keer per cursusjaar wordt het lokaal helemaal schoongemaakt door een aantal cursisten uit alle groepen. Bij deze halfjaarlijkse schoonmaak wordt het groepsrek door de eigen groep gereinigd.

Zijn er situaties die niet voldoen aan de bovenstaande afspraken, of is er niet voldoende voorraad, meld dit dan aan je contactpersoon van je groep. Maak eventueel foto’s.

HET LOGBOEK

Het aanbieden van de werkstukken voor de ovens:

Om te voorkomen dat er lange wachttijden ontstaan werken we met een logboek. Tevens is het mogelijk om cursisten die geen deel uitmaken van de keramiekgroepen te herkennen. De cursisten van de keramiekgroepen betalen een extra bedrag voor het gebruik van de keramiek-ovens, dit is al opgenomen in de contributiebijdrage.

Ook de cursisten van de beeldhouwgroepen schrijven hun werkstukken die gestookt moeten worden, in het logboek. (B.v. model boetseren). Door middel van het logboek kan dan berekend worden wat de extra kosten zijn. Ook de cursisten van workshops en korte cursussen schrijven de werkstukken in.

Werkstukken kunnen volledig gedroogd aangeboden worden in de ovenruimte op de juiste plank voor de aangegeven temperatuur. 

Het stoken gebeurt zoveel mogelijk op volgorde van aanbieden.

  • Stap 1 Noteer in het logboek: (zie voorbeeld)
    1. het volgnummer
    2. de datum 
    3. jouw naam
    4. jouw groep
    5. beschrijving van het werk
    6. temperatuur waarop gebakken moet worden.
  • Stap 2 Schrijf op een kaartje het volgnummer en de baktemperatuur. 
  • Stap 3 Plaats dit kaartje bij je werkstuk.
    • De werkstukken zullen zo spoedig mogelijk gebakken worden. 
    • De ovens worden efficiënt geladen. Niet ingeschreven werkstukken worden niet gestookt.
    • In het voorbeeld kun je zien dat nummer 1, 2, 4, 6 en 8 bij elkaar gebakken worden omdat dit op dezelfde temperatuur gebeurt. De volgende stook wordt dan 3, 5 en 10. Enzovoorts.
    • Na het stoken worden de werkstukken op de plank “gebakken” gezet door de aangewezen “stokers”. 
  • Stap 4 Haal de werkstukken zo spoedig mogelijk weer op. 
    • Opslag is alleen mogelijk in de rekken van je eigen groep.

Toelichting (1) voor het werken met gips, cement of was. 

Voor het maken van mallen of het afgieten van beelden wordt veelal gips, cement of was gebruikt. Voor het verwerken van deze materialen geldt grofweg dezelfde aanpak.

Werken met gips en cement:

  1. De vloer, de bok of tafel afdekken met zeil (opslagruimte) zodat het materiaal dat tijdens het verwerken valt op de zeilen terecht komt. Dit helpt je nadien als de gebruikte materialen schoon gemaakt moet worden.
  2. Een emmer water klaar zetten voor het tussentijds schoonmaken van je gereedschap en bakjes. Er mag geengips of cement door de afvoer worden gespoeld. 
  3. Na het maken van de mallen of afgieten de emmer met resten onder het aanrecht plaatsen zodat de zwaardere delen naar beneden zakken. De week na het gieten kun je de bovenste waterlaag voorzichtig in de afvoer gieten en het bezinksel in een vuilniszak scheppen en naar de container brengen.
  4. Daar waar gips of cement naast het zeil is terecht gekomen schoonmaken.
  5. Bij het verwijderen van het zeil de losse resten in de afvalbak gooien en de vloer schoonmaken. 

Werken met was:

  • Zie punt 1, 2, en 5
  • De was op een zo laag mogelijke temperatuur smelten om verbranden en irriterende damp tegen te gaan. 
  • De was resten die naast het zeil terecht zijn gekomen goed wegschrapen met een plamuurmes. De was resten kunnen niet met water worden verwijderd, dweilen zal niet helpen.

De te gebruiken materialen tijdens de duur van het gietproces in het eigen rek opslaan. Nadat het afgietproces is afgerond de gebruikte materialen weer mee naar huis nemen.

Toelichting (2) voor het werken met glazuur en oxides. 

Keramische producten zijn chemische producten, let op je gezondheid, ga er verantwoord mee om.

Bij onvoorzichtig gebruik kunnen gezondheidsproblemen ontstaan zoals: stoflong, vergiftiging en allergieën. (vaak bij zeer kleine hoeveelheden)

3 belangrijke oorzaken kunnen leiden tot gezondheidsproblemen:

  1. Blootstelling aan SILICATEN: stof van klei, bentoniet, kaolien, kwarts
  2. Blootstelling aan METALEN: oxides zoals kobalt, koper, chroom, zink…
    Zeer gevaarlijk zijn bv. vanadium en selenium
  3. Blootstelling aan DAMPEN

In de praktijk moet vooral opgelet worden bij activiteiten waar FIJN STOF ontstaat:

  • bij het afwerken, schuren van werkstukken.
  • bij het mengen van grondstoffen voor glazuur en engobes.
  • bij het spuiten van glazuur: een stofmasker FFP2 gebruiken.

Zoveel mogelijk nat werken. Het werkmateriaal, de werktafels, de vloer nat reinigen, dus niet vegen! Ook de werkkledij stofvrij houden.

Sommige METAALOXIDES kunnen door de huid opgenomen worden.
Bij het inwassen van oxides altijd handschoenen dragen.
Steeds handen wassen na het werken met glazuren en oxides.

Het is absoluut verboden te eten en te drinken in de werkruimte.

Bij het stoken van glazuur kunnen schadelijke DAMPEN ontstaan. Er moet altijd een goede ventilatie worden voorzien in de stookruimte.

Zelf vervaardigd serviesgoed kan toxische stoffen vrijgeven en is dus niet altijd geschikt voor gebruik. Wil je weten of het glazuur bruikbaar is, kan je een schijfje citroen op de scherf leggen. Als het na 24 uur verkleurd, dan is het NIET geschikt voor voeding.